Kıyıdan yapılan balık avı yöntemlerine bakıldığında, yapılması güç ve efor isteyen, aynı zaman da meraya göre tehlike içerebilen balık avı yöntemi olan shore jig nedir, nasıl yapılır? Shore jig hakkında temel bilgiler konusunda bir ön bilgilendirme yapalım.
Shore jig yaparken, kullandığınız jig yeme, hızlı twitch, yavaş jerk, seri jerk sarım vb şeklinde çeşitli aksiyonlar vererek ve kendi tarzınızı ortaya çıkararak balığı yakalamak için şansınızı deneyebilirsiniz. Aklınıza gelen her çeşit hareketi denemekten çekinmeyin. Av yaptığınız merada koşullar müsait ise, kullandığınız jig yemi dibe indirdikten sonra vurdurarak yukarı doğru sarıp sonra tekrar aşağıya bırakmanız av esnasında verimli olabilir, jig yem dibe indikten sonra aynı işlemi yeniden yapın.
Kullandığınız jig yemin, dibe batma sırasında ki hareketi de, balığın yeme vereceği reaksiyonu tetiklemeye yardımcı olabilir.
Dünya’ da bu balık avı tekniğine olan ilginin artması, özellikle shore jig için tasarlanmış olta kamışı kategorisininde hızlı bir şekilde gelişmesine yol açmıştır. Dünya üzerinde kullanılan en popüler shore jig kamış modellerine örnek vermek gerekir ise;
Shore Jig Nedir, Nasıl Yapılır?
Shore jigging, kıyıdan hafif, orta ağırlıkta ve ağır jig yemler kullanılarak yapılan bir balık avı tekniğidir. Bu tekniği uygulayabileceğimiz alanlar, kıyıdan ortalama 10 metre derinliğe sahip ve derinlik seviyesi ileri gittikçe artan kayalık alanlar, uçurum gibi alanlar, iskeleler vb bölgelerdir. Genellik ile kayalık alanlarda yapılan bu balık avı tekniğinde hedef balıklar haliyle büyük balıklar olmakta. Bu heyecan verici balık avı tekniğinin özü, çeşitli aksiyon hareketleri ile kamış ve jig yeme verilen düzensiz hareketlerde yatmaktadır.Shore jig yaparken, kullandığınız jig yeme, hızlı twitch, yavaş jerk, seri jerk sarım vb şeklinde çeşitli aksiyonlar vererek ve kendi tarzınızı ortaya çıkararak balığı yakalamak için şansınızı deneyebilirsiniz. Aklınıza gelen her çeşit hareketi denemekten çekinmeyin. Av yaptığınız merada koşullar müsait ise, kullandığınız jig yemi dibe indirdikten sonra vurdurarak yukarı doğru sarıp sonra tekrar aşağıya bırakmanız av esnasında verimli olabilir, jig yem dibe indikten sonra aynı işlemi yeniden yapın.
Kullandığınız jig yemin, dibe batma sırasında ki hareketi de, balığın yeme vereceği reaksiyonu tetiklemeye yardımcı olabilir.
Shore Jig Balık Avında Kullanılan Malzemeler
Shore jig balık avında kullanılan ekipmanlar’ ın kaliteli ve sağlam olması önemlidir. Bu balık avı tekniğinde, avladığınız balık ekipmanlarınız üzerinde çok güçlü baskı oluşturabilmektedir. Bu yüzden kullanılan kamış, makine ve kullanılan ip misinada kaliteden ödün verilmemelidir.Shore Jig Olta Kamışları
Shore jig avında kullanılan olta kamışı, kullanılan jig yemin ağırlığına ve hedeflenen balığın boyutuna göre, olta kamışı atar değeri 60 ile 200 gram aralığındadır. En ideal kamış boyu 300 cm’ dir.Dünya’ da bu balık avı tekniğine olan ilginin artması, özellikle shore jig için tasarlanmış olta kamışı kategorisininde hızlı bir şekilde gelişmesine yol açmıştır. Dünya üzerinde kullanılan en popüler shore jig kamış modellerine örnek vermek gerekir ise;
- Zenaq Muthos
- Shimano Coltsniper
- Xzoga Mastery
- Major Craft KG Evolution
- Yamaga Blanks Blue Sniper
- TenRyu Power Master
- Apia Foojin 'Black Line
- Ripple Fisher Runner
- Daiwa SJ (Shore Jigging )